Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Στο σπήλαιο του Όσιου Ευθύμιου του Νέου και των Αγίων συνασκητών του, το Σάββατο 14 Μαίου Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Σε μια σπηλιά βράχου στη θέση Μικρόσκινο (Μ΄κροσκνο) ασκήτευσε ο όσιος Ευθύμιος ο νέος(824-898 μ.χ), μαζί με τον Άγιο Ιωσήφ τον Μυροβλύτη από την Αρμενία και τον Όσιο Βασίλειο, επίσκοπο Θεσσαλονίκης. Μαζί με άλλους μοναχούς δημιούργησαν εκεί  μία Λαύρα δηλαδή μία κοινότητα αναχωρητών μοναχών. Στη θέση αυτή βρίσκεται σήμερα ένα μικρό εκκλησάκι .


Το Σάββατο στις 14 Μαΐου θα συγκεντρωθούν οι πιστοί για Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.



Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται μόνο με πεζοπορία ή με ζώα. Οι «Κονομάδες» του πανηγυριού από την παραμονή κουβαλάνε με ζώα τα απαραίτητα εφόδια του πανηγυριού  και το βράδυ διανυκτερεύουν εκεί. Εκτός από το όμορφο εκκλησάκι που μοιάζει με φωλιά αετών στην  σπηλιά των βράχων, αυτό που κάνει το πανηγύρι να ξεχωρίζει είναι το φυσικό περιβάλλον. 



Η πυκνή βλάστηση, το καταπράσινο τοπίο, τα  κρυστάλλινα νερά του ποταμιού που τρέχουν ανάμεσα στα δένδρα του φαραγγιού, δημιουργούν μια εικόνα που παρόμοιες μόνο ο Παντοδύναμος θα μπορούσε να δημιουργήσει. Μια εικόνα που θέλεις να την αγκαλιάσεις με όλες τις αισθήσεις σου. Μια πανδαισία χρωμάτων που συνδυάζονται αρμονικά. Το γαλαζοπράσινο των νερών του ποταμού, με το έντονο πράσινο του δάσους  μπλεγμένο με τα χρυσοκίτρινα χρώματα των φυλλοβόλων δένδρων συνθέτουν ένα θαυμάσιο πίνακα.


Όλα αυτά είναι οι πιο κατάλληλες συνθήκες για να νιώσει ο επισκέπτης έντονη συγκίνηση,  ηρεμία, ψυχική γαλήνη, χαλάρωση στο σώμα. Συνθήκες που  σε κάνουν να θέλεις να προσευχηθείς, να  πλησιάσεις τις Θεϊκές δυνάμεις, να επικοινωνήσεις με Αυτές. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του τόπου αυτού από τον Όσιο Ευθύμιο.
Το Σάββατο στις 14 Μαΐου μετά τη θεία λειτουργία θ’ ακολουθήσει κουρμπάνι στο ποτάμι με ρακί, φασολάδα, τραγούδι και χορό, όπως τον παλιό καλό καιρό!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου